OM architecture & design

Brackenbury Village, London

Value: N/A

Mixed use development comprising of 24 townhouses, 4 mews houses & 28 apartments Planning consent was approved in 2010 by the Secretary of State following a public enquiry. The scheme comprised of three distinct elements tied together by a shared communal space and architectural language. The client provided a simple brief – to maximise the sites potential. A lack of contemporary townhouses in an area of predominant Victorian housing stock provided the inspiration to redesign the ‘bay window.’ This was utilised to allow light into the properties whilst avoiding overlooking issues. The additional area enabled us to provide a double height living space looking out onto private courtyard gardens The long thin access road provided the opportunity to maximise the sites potential through the design of four mews houses. To work around the immediate site constraints we turned the houses ‘upside down.’ By moving the living spaces to the first floor we were able to maximise the ceiling height and provide private outdoor terraces as a continuation of the living space

*/